poradnik

Ubezpieczamy lokal gastronomiczny

  • Expert Compero
  • Nieruchomości

Ubezpieczamy lokal gastronomiczny

Każdy restaurator, który chce objąć maksymalną ochroną swoją firmę, powinien wziąć pod uwagę wykupienie ubezpieczenia działalności gospodarczej.

Ubezpieczenie działalności

Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej chroni restauratora w sytuacji, gdy szkodę poniesie jego klient, pracownik lub kontrahent. Przy tego rodzaju działalności jest ona praktycznie niezbędna, gdyż osoba prowadząca lokal gastronomiczny ponosi odpowiedzialność za ewentualne szkody, których doznają goście odwiedzający restaurację. Polisa OC chroni w takich przypadkach jak m.in.:

  • zniszczenie witryny,
  • dewastacja szyldu reklamowego,
  • zatrucie pokarmowe u klienta.

Chronimy majątek

Wyposażenie restauracji obejmuje wiele wartościowych rzeczy ruchomych, które są wykorzystywane w ramach wykonywanych czynności gastronomicznych. Poza samym lokalem i urządzeniami gastronomicznymi, ochroną należy również objąć:

  • sprzęt elektroniczny,
  • wypracowany utarg,
  • mienie pracowników.

Wymienione elementy są najczęściej zabezpieczone przed kilkoma nierzadko występującymi w tej branży zdarzeniami – pożarem, szkodami elektrycznymi, uszkodzeniami podczas transportu. Mogą one również zostać objęte ochroną przed kradzieżą, zalaniem czy powodzią.

Zwróć uwagę na sumę gwarancyjną

Jedną z najważniejszych kwestii związanych z warunkami ubezpieczenia jest wysokość sumy gwarancyjnej. Jest ona kwotą, do wysokości której firma ubezpieczeniowa odpowiada za zaistniałe szkody. Nie można też zapominać o szczegółowym zapoznaniu się z zakresem ochrony oraz ewentualnymi wyłączeniami zawartymi w umowie.

Koszty polisy

Najtańsze polisy wprawdzie zaczynają się już od 100 zł rocznie, jednak nie należy przywiązywać do tej kwoty nadmiernej uwagi – wysokość składki dopasowywana jest indywidualnie dla każdego lokalu. Przy jej szacowaniu ubezpieczyciele biorą pod uwagę m.in.:

  • prognozowany obrót roczny firmy,
  • liczbę zatrudnionych pracowników,
  • środki obrotowe,
  • wartość budynku,
  • posiadane zabezpieczenia (monitoring, systemy antywłamaniowe, itp.)

Koszty ubezpieczenia restauracji znajdującej się w lokalu o wartości 500 tys. zł z wyposażeniem wartym 50 tys. zł wahają się już od 700 zł do 1,5 tys. zł miesięcznie w przypadku większych polskich miast.

Expert Compero Expert Compero

Porównaj oferty OC/AC

Ubezpieczenie OC taniej nawet o 40%.

Sprawdź swoją cenę w 5 minut.

Kalkulator OC/AC
500 tys. klientów nie może się mylić. Kup tanie OC w 5 minut.
Kalkulator OC/AC

Przeczytaj również

  • Klaudia Malinowska

W Polsce dopiero od niedawna wzrasta zainteresowanie domami z gliny. Ich budowę rozważają głównie świadomi ekologicznie prywatni inwestorzy. Szukasz technologii alternatywnych dla tradycyjnego...

  • Klaudia Malinowska

Na najatrakcyjniejsze ceny mogą liczyć osoby kupujące mieszkania na parterze. Głównym tego powodem jest niewielkie zainteresowanie tymi nieruchomościami. Szukasz mieszkania dla siebie? Nie...

  • Anna Buczkowska

Jesteś właścicielem domu jednorodzinnego ogrzewanego kotłem starego typu? Możesz starać się o dofinansowanie do wymiany pieca i tym samym przyczynić się do poprawy jakości powietrza. Zobacz, na...